Winnaars van de fotoclubs

Nummer 1:

Corrie Louwerse
Fotoclub Difo Goes

Nummer 2:

Ada Vogelaar
Fotoclub Op Tholen

Nummer 3:

Arina de Kraa
Fotoclub Valkenisse

Winnaars van het Ostrea Lyceum

Nummer 1:

Chrissy de Waal

Nummer 2:

Rebecca Zuidweg

Nummer 3:

Naomi Dekker

Naam Aantal punten Toelichting Jury 1 Toelichting Jury 2
Antoinet Heijboer 25,6 om beschutting te vinden tegen de felle zon staan en liggen de dieren onder de boom; siesta? Toch straalt de foto niet uit dat het thema “rust” is, meer hoe heet het was tijdens de vakantie Thema is duidelijk aanwezig.Contrast is te hoog. Bovenzijde stuk croppen richting panoramabeeld.
Chris van Cleef 24,4 door teveel tegenlicht zijn de personen verworden tot silhouetten; het beeld wordt hierdoor nietszeggend; had ingeflitst moeten worden Figuren te beweeglijk voor het thema. Figuren komen mooi los van de achtergrond. Te weinig doortekening in het donker.
Leni de Haan 29,4 Door de voorgrond een boeiende compositie; Voor- en achtergrond wedijveren om aandacht, het thema komt daardoor onvoldoende uit de verf; Mooie kleuren, scherpte en originele kadering.   Fraaie compositie maar rots staat te centraal. Frisse plaat.
Marjan Wijnberger 21,8 thema wat clichématig in beeld gebracht; wel goed in ZW omgezet Beeld erg onrustig en rommelig! Meer zerken betekent niet per definitie meer rust!!!!
Thijs Janssen 27,5 mooie foto als straatfotografie; thema rust niet direct ermee geassocieerd; compositie en techniek zijn goed Witte kant links weghalen. Korrelig!
Naam Aantal punten Toelichting Jury 1 Toelichting Jury 2
Arjan van Lomwel 31,6 mooi vrijgemaakt beeld van appel aan de boom door juiste diafragma/scherptediepte; thema symbolisch in beeld gebracht (tot rust gekomen ontwikkeling) Onderwerp komt prachtig los van de achtergrond. Iets croppen zou de foto nog beter maken!!! 
Casper Baarda 26,9 foto lijkt erg uitvergroot waardoor onscherpte ontstaat; de gewaden van de geestelijken zijn volledig zwart dichtgelopen Leuke foto, voldoet aan het thema. Jammer dat de lichamen 1 geheel geworden zijn, zonder enige doortekening.
Cees Langedijk 30,8 oorlogsbegraafplaats doet meer de gedachten uitgaan naar de verschrikkingen van de oorlog dan dat het doet denken aan rust; weinig creatief om thema rust in beeld te brengen; qua compositie en standpunt erg fraaie foto Prachtig standpunt, Fijn van kleur! Mooie lichtval.
Charles Linssen 25,4 mooi gebruik gemaakt van het aanwezige kleurenscala; de foto geeft en druk beeld met weinig dieptewerking, het thema niet sterk weergegeven Geen spannende foto.  Geen hoofdonderwerp! Keuzes maken! Bv. Groothoek proberen van dichtbij. Laag standpunt bv.
Corry Vogels 26,8 leuk dierenportret in ZW; spiegeling is niet helder en voegt niets toe aan de uitbeelding van het thema Thema is in orde. We zien overal doortekening. Had iets frisser mogen zijn. Zonder spiegeling is de foto veel beter.
Dick Schenkius 28,1 in de twee schaduw silhouetten tegen de marmeren achtergrond is het thema niet duidelijk zichtbaar; het totale beeld maakt een onrustige, rommelige indruk Hele leuke vondst om de reflectie in de muur te fotograferen! Advies: Rechts en onder croppen. Stoep ruim weghalen  en rechter lamp net weg laten vallen.
Ellen Reijnoudt 28,3 thema goed in beeld gebracht; goede compositie en mooi in ZW omgezet; jammer dat de fiets deels wegvalt in het hek Thema goed aanwezig. Goed doortekening in het wit. Fiets valt wat weg tegen het hek. Leuk gezien.
Gino Husson 26,8 In dit beeld van het roestige blik zijn compositie en techniek OK; Qua thema geen rust (wel roest); de vignettering onder is te nadrukkelijk aanwezig Rust roest! Jammer van de vignettering! Foto geeft een wat uitgebeten indruk.
Hanneke de Ligt 27,3 het mag dan wel rustig zijn in het stadion, echter de foto geeft de kijker geen rustig beeld; wel mooie vlakverdeling in drie lagen Horizontale lijnen mooi recht. Leuke plaat. Plaats mensfiguur prima. Bij rust geen activiteit laten zien.
Hans Geldof 28,9 prachtig lijnenspel in deze ZW foto van de beide onderhoeken de diepte van de foto in; jammer van overbelichting in enkele delen van de foto Harde lijn aan de rechter kant deelt foto in twee.
Harm Simons 30,9 rustpauze met een kopje koffie en een krantje mooi in beeld gebracht Symboliek goed. Druppel knap gedaan,maar doet enige afbreuk aan thema.
Henk Uiterwijk 25,6 doet meer denken aan urbex fotografie dan aan rust; was zonder verbodsbord wel sterker geweest Bord is in deze foto niet op zijn plaats. Het vormt een te groot contrast en lijkt er met de haren bijgesleept.
Ineke Otto 30,6 Deze collage van drie vlakken (gras lucht en benen) is leuk bedacht; dit samengesteld beeld toont creativiteit en originaliteit Leuke fotocollage. Goed bedacht en uitgevoerd.
Jacqueline Dellemijn 26,2 creatief gebruik van thema; wat teveel contrast tussen bovenste en onderste helft van het beeld door teveel licht in de bovenkant; slordige afwerking aan randen van de foto links en rechts Idee erg leuk. Advies:ander standpunt innemen!  Lager of hoger. Achtergrond is nu erg storend!
Jan Koeman 27,9 mooie tegenstelling in deze foto; kleine kajak in rustig vaarwater vs enorm containerschip Leuke tegenstelling. Containerschip had iets meer naar rechts gemogen. Frisse plaat. Horizon recht trekken.
Johan Viergever 27,4 vissen straalt rust uit, mooie compositie met steiger vanuit de linker onderhoek; goed in ZW omgezet; tegenlicht geeft sterke contrasten in deze foto Personen druk bezig! Juist een visser kan goed rust weergeven. De rechterkant van de foto voegt weinig toe, daar gebeurt niets.
John van de Woestijne 29,1 foto met symboliek (klaproos = rust, slaap, dromen); mooie kleurencombinatie in dit gespiegeld dubbelbeeld Spiegelen heeft hier geen meerwaarde. Kleuren zijn fraai. Contrast te hoog. Wit is wat uitgebeten.
Jos Hugense 31,3 Prachtig doortekend portret, haarscherp, mooie lichtval. Goede compositie. Mooi portret. Fraaie belichting.
Lex Kattenwinkel 28,6 mooie tegenlichtopname van de rustende aalscholvers; wat minder voorgrond had de foto sterker gemaakt Tak op voorgrond is erg storend. Schaduwlijn links ook. Silhouet Aalschovers is erg leuk in combinatie met de struktuur van het water. Foto croppen geeft mooier resultaat.
Mariëlle Hetterscheid 27,8 leuke dierenfoto; of dit voor de apen ook rust betekent? Te ver gecropt? De foto maakt een korrelige indruk. Leuk beeld.
Marjoke Sinke 26,8 Het thema “rust” is duidelijk aanwezig (of is het meer de leegte?); de duisternis geeft een sinistere sfeer in dit nachtelijk landschap bij maanlicht Korrelig. De kleuren zijn  spannend.
Monique de Groot 25,6 mooi rustig beeld van het kapelletje met brandende kaarsjes, echter weinig creatief Vertikale lijnen staan wat scheef. Wat wil de fotograaf ons vertellen? Geen spannende foto.
Olaf van Hoesel 28,8 sfeervolle tegenlichtopname; geen duidlijke associatie met thema; wat lager standpunt had wellicht meer dynamiek in de foto gebracht Leuke contrasten. Rechts iets croppen. Mooie lichtval.
Peter Kouijzer 24,9 De dirigent is actief, beeldt rust in de muziek uit, echter niet aan de dames op de achtergrond. Aan wie wel?; mooi in ZW omgezet.  De dames of scherper of onscherper fotograferen. Het beeld is te druk voor dit thema. Idee is leuk, uitvoering kan beter. Links te weinig ruimte gehouden.
Rob Römer 29,3 Mooi bedacht, dit beeld van een ‘slapende’ man tussen zijn in plastic tasjes gepakte bezittingen. Het thema “rust” is wel tot uiting gebracht. ‘s Mans houding drukt echter eerder “pas op de spullen” uit dan ontspanning; in zijn totaliteit een wat rommelig geheel Mooi kleurige, maar ook heldere plaat.
Tineke Boer 28,0 thema rust voor de pianist creatief in beeld gebracht; wat meer scherptediepte zodat ook het gezicht van de pianist schrper in beeld zou staan had leuk geweest; (wel een hele korte rust :-)) Thema zit er goed in. Leuke vondst. Gezicht en handen niet scherp. Scherpte ligt op de toetsen.
Tonnie Outermans 29,6 mooi contrast tussen strak blauwe lucht en het beeld en gebouw; sterke compositie door vlakverdeling grijs/blauw (1/3 – 2/3); beeld goed in het centrum van het blauw Gebouw rechttrekken. Leuk contrast met die strakke blauwe lucht. Te weinig relatie tussen beeld en gebouw daardoor is de foto geen eenheid geworden. De kleuren doen het hem in dee foto.
Truus Weekamp 26,9 grappige foto door lammetje in bad; had wat meer ingezoomd kunnen worden (bad ook aangesneden, net als drinkbakken en boom) Let op: less is more! (de kunst van het weglaten!)
Urian Huber 23,1 snapshot van tussen de wachtende mensen liggende kinderen; te druk en teveel te zien op de foto om rust uit te stralen; storende donkere vlekken links- en rechtsonder op de foto Leuk gezien, maar links- en rechtsonder zeer storende vlekken. Jongen is echt wel het onderwerp in contrast met de omgeving. In potentie een leuke foto.
Wil van Weele 30,2 Het thema ‘rust’ is volledig aanwezig; het kinderhoofdje is mooi uitgelicht, jammer dat bij het linkeroog en -gezichtshelft teveel harde schaduw is ontstaan; iets gebruik maken van een reflectiescherm zou hierin verbetering kunnen brengen Contrast in de foto is erg hoog. Teveel harde schaduw in het gezichtje.Leuk bedacht. Foto met potentie.Hierop doorgaan!
Wim van den Berge 27,6 Een mooi rustig beeld van meisje dat tekent; Er straalt echter meer concentratie dan rust uit. Liever ietsje meer voorgrond en ietsje minder achtergrond. Aantrekkelijke, frisse, kleurige foto.
Betty Vonk 29,5 De compositie mooi in balans in dit stilleven. De warme kleuren, bruin licht en drukke texturen detoneren met de beoogde rust. Sterke punten: Mooie vlakverdeling, beeldrijm van ovale vormen van koekje en glas.  Mooi van kleur. Warme plaat. Iets minder van bovenaf fotograferen en het kopje iets meer naar achterplaatsen, zou de foto wat spannender maken. Toch een leuke foto!
Naam Aantal punten Toelichting Jury 1 Toelichting Jury 2
Ada Vogelaar 32,9 erg mooie landschapsfoto aan het strand met de silhouetten van de twee mensen als goed accent; mooie compositie en schitterende kleuren Mooie foto. Horizon in het midden geeft hier rust aan de onderkant. Goede tegenlichtopname.
Anton van Putten 23,8 rustende aap wat klem tussen de boomstammen; foto lijkt door glazen wand heen te zijn gemaakt, op de aap en de stam erboven zijn wat reflecties vaag zichtbaar Thema zit er goed in. Omgeving veel te dominant.
Bert Assié 27,6 rustende fietser goed in beeld gebracht; mooie compositie met de lijnen van de wal op de voorgrond Leuke maar beetje saaie foto. Zet de kademuur even recht!  Voldoet wel aan het thema.
Carla de Winter 30,1 luierende kat leuk in beeld gebracht; goede compositie en scherpte op de juiste plek Leuke plaat, goed gezien. Had links iets  gecropt mogen worden. (Net pootje weg) Wit iets uitgebeten.
Els Deurloo 27,3 interieur van de kerk mooi in beeld gebracht; te druk en te veel te zien om aan thema rust te koppelen Mooi symetrisch. Het beeld is niet rustig. ( Veelheid van details) Het is moeilijk fotograferen, maar deze foto mist een basis, heeft eigenlijk wat meer banken nodig aan de onderkant. Mogelijk lager standpunt.
Els Geuquierre 25,1 kiekje van schapen op de heide; fletse foto, past qua uitstraling niet in het thema Voldoet aan het thema. Foto had rechts meer ruimte mogen hebben.  Geen spannende foto. Gras op de voorgrond is scherper dan de schapen.
Erik Roggeband 29,8 Deze foto geeft de kijker niet direct een rustig beeld; wel heeft de fotograaf de rust in de bergen symbolisch mooi gevangen in de glazen bol Frisse plaat met mooie kleuren. Compositie prima. Techniek is goed.
Frits Schuitmaker 26,9 weinig aansprekende foto van zandduin (dune de pilat?); scheiding tussen bos en duin begint wel fraai in de hoek linksonder Zandvlak is wel erg groot, maar voldoet wel aan het thema, echter te dominant. In de foto gebeurt te weinig.
Ineke Niemantsverdriet 26,8 landschap straalt rust uit; mooie lijnen door het beeld van het water van rechtsonder tot linksboven; de foto mist wat brillance Hoge rechte horizon. Compositie aardig. Witte reiger bepaalt het beeld, trekt aandacht, is kennelijk hoofdonderwerp maar in verhouding erg klein aanwezig.  Scherpte achtergrond kan beter.
Jan Duine 29,8 rust creatief in beeld gebracht, even geen noten voor de trompettist Over het thema is nagedacht! Arm heeft geen meerwaarde.
Lyon Verhees 30,3 mooie belichting in deze ZW foto; de persoon lijkt wat geforceerd in slaap te vallen (frons en dichtknijpen van de ogen) Thema bij 1/3de foto aanwezig. Leuk gevonden. Leuke portretserie.
Margje Altena 27,9 het mooie lijnenspein de golvende klei levert een ritmisch beeld; het kleine plantje straalt echter meer eenzaamheid uit dan rust; wel een interessante foto De intentie is goed. Met een structuur werken is prima.Onderwerp is te gering en staat niet in verhouding tot het geheel.
Nellie Oppeneer 25,9 goed gebruik gemaakt van de aanwezige kleuren, geeft sfeervolle foto; mooie vlakverdeling door de drie banen horizontaal; onderwerp te donker Voldoet niet geheel aan het thema. Vogels zitten wel maar het geheel is onrustig. Middenstuk te donker daardoor mis je informatie en wordt het deel te zwaar. Gelaagdheid is leuk.
Nelly de Jager 25,6 fraaie macro; is de vlinder dood?; geen associatie met thema; iets meer scherptediepte had het gehele beeld goed gedaan Beestje in rust in een erg onrustig beeld. Onderwerp vlinder moeilijk herkenbaar.
Ria Roggebrand 30,8 twijfel bij thema rust; technisch en compositie goed Prima foto! Prachtig in balans.
Ton Lammerse 21,3 verwaarloosde vieze stoel nodigt niet uit tot rusten; rommelige compositie  Flink croppen!! Onderwerp staat centraal in zeer onrustige omgeving. Bewust een keuze maken!!
Wally Blaas 27,7 aardige compositie van monochroom strandlandschap met een lege strandstoel; jammer dat de foto deels sterk overbelicht is; ee foto vertelt een verhaal van voetstappen (via de stoel naar …) dat binnen de foto niet tot rust komt. Leuk verzonnen. Contrast veel te hoog Leuke structuur. Zig-zag lijn geeft dynamiek.
Naam Aantal punten Toelichting Jury 1 Toelichting Jury 2
Nel Ledema 25,9 met een lager standpunt had er meer in deze foto gezeten; de man op de scooter had dichterbij gekund voor een interssanter beeld; het oorlogsschip op de rivier duidt niet op “rust” Boot te centraal. Meer ruimte tussen boot en toeschouwer zou wat beter zijn.
Arina de Kraa 32,7 thema op zeer creatieve wijze uitgebeeld; de twee fietsen lijken in innige omarming naar de zee uit te kijken Leuke vondst in een prima uitwerking!
Berry vd Haar 26,3 rust niet direct zichtbaar; foto aan de rechterkant wat meer aansnijden om daar de achtergrond te elimineren, deze is daar storend in beeld Idee is erg aardig. In deze foto zitten meer foto’s. Daardoor onrustig. Rechts en onder croppen, maar dan kom je in conflict met de blikken. Zonder blikken hou je ook een leuke foto over.
Leonie Zuijdervliet 32,1 leeg is niet perdefinitie rust, echter deze foto straalt wel rust uit; de fotograaf is creatief omgegaan met de ruimte en vlakverdeling; technisch goed uitgewerkt Rust….zeker! Mooie lichtval. Subtiele kleuren.
Tina Rouwendal 29,1 even pauze in drukke omgeving; mooie straatfoto; mooi contrast tussen het oranje van de fiets, de kleding en de tas, en de achtergrond Had even gewacht tot die twee passanten voorbij waren! Op zich een heel leuke plaat. Fraaie kleuren! Bagagedrager niet laten lijnen met de muur!
Naam Aantal punten Toelichting Jury 1 Toelichting Jury 2
Jans Cornelisse 32,4 Slapend meisje fraai in beeld gebracht; mooi kleurcontrast tussen het rode haar en de witte achtergrond; jammer dat de scherpte in het midden van de foto ligt ipv op het oog van het meisje Scherpte ligt op het haar, niet op de ogen. Qua kleur perfect! Thema is prima uitgewerkt. Streep linksboven is wat storend (miereneuken) Erg fraaie plaat!
Bernadette Lere 27,4 Mooie kleuren in dit toch wat cliché beeld van de ondergaande zon; Sterke symmetrische compositie. Advies: croppen: boven onder en rechts stuk weghalen  (foto wordt spannender) Fraaie kleuren!
Cathie Hart 26,8 Sfeervol beeld door lage licht; mooie symmetrische compositie met dieptewerking door perspectief Geen spannende foto.
Corrie Louwerse 33,3 prachtig belichte opname met rustende persoon (suppost?) in museum; mooie vlakverdeling, lijnenspel en kleurencombinatie Prima balans. Fraaie kleur. Leuk contrast.
Fred Hermans 20,9 het onderwerp dat het thema zou moeten duiden is te donker; qua contrast geen balans in de foto Linkerkant is overbodig. Zonlicht is veel te hard. Wat wil je later zien? Boog? Achtergrond? Deze is onscherp.
Gert Schipper 29,6 in alle rust in rustige omgeving van het uitzicht genieten?; het onderwerp, de twee mensen, staan helaas te ver weg om maar enigszins goed in beeld te komen Heel leuk idee. Jammer van de palen en het pad!!  Weglaten zodat je alleen gras en en lucht ziet. Dan had je een dijk van een foto!!!!!
Ina Garming 24,8 vakantiekiekje; onderwerp teveel in de schaduw van de kade om een aansprekende foto op te leveren; lager standpunt en meer ruimte vóór het bootje had beter geweest voor de compositie; context ontbreekt Van voor te weinig, van achter teveel ruimte.
Jaap van Willegen 25,9 Bloemen langs de waterkant, met aande overkant de weerspiegeling van gevels. Van deze foto is alleen voorgrond scherp; de spiegeling is onscherp Onrust door tegenstelling links en rechts. Rommelig verdwijnpunt. Wel een leuke fleurige plaat.
Jan Kollaart 27,0 Een sfeervol beeld, deze ZW foto; sterke contrasten en mooie lucht; echter alles iets te zwaar aangezet, te donker. Wolkenlucht maakt foto wat onrustig
Jan Noteboom 26,8 Vlinder. Er is niet echt een assiciatie met rust in dit beeld. Wat meer scherptediepte had mooier geweest, al had dan de stengel vóór de vlinder nog nadrukkelijk in beeld geweest. Bokeh is mooi. Kleuren fraai. Wit wat uitgebeten. Leuk beeld ondanks wat tekortkomingen. Een plaat die je technisch eigenlijk nooit volmaakt kunt krijgen.
José van Halm 32,6 Slapend meisje fraai in beeld gebracht; Beperkte scherptediepte met focus op het juiste gebied (ogen), zachte vloeiende lijnen en grijstinten. Past goed in het thema. Thema goed aanwezig. Prachtig zacht beeld. Gezichtstint niet zo mooi.
Leon Flipse 22,3 Rozen met regendruppels naast een grafsteen, cliché; dit beeld past niet in het thema; de scherpte ligt ook verkeerd. De tekst moet scherp zijn in deze foto. De scherpte zit op de verkeerde plaats.
Martine Nobel 28,1 verwaarlozing; roest; associeert alleen spreekwoordlijk met thema rust; wel aardige compositie Rust roest maar alle roest is nog geen rust.
Nelleke de Waele 25,1 slapend hondje is leuk, maar aandacht wordt allereerst getrokken door de papieren zak Veel teveel voorgrond. Had toch het hele tafereeltje laten zien! Goede keuze in je onderwerp maken!
Ria van Steenoven 24,1 Originele compositie, maar jammer van de overstraling van delen van het meisje op de foto. Mogelijk portretstand betere keuze. Teveel boom. Haar been is uitgebeten. De persoon staat te centraal in deze compositie. Het idee is erg leuk.
Richard Oranje 23,8 rustpauze van de chauffeur leuk in beeld gebracht; er staat echter teveel op de foto om van een goede compositie te spreken Thema aanwezig, maar wordt ondergesneeuwd door veel overbodige zaken. Foto is niet in balans. Onderwerp beter uitkaderen.
Ruud de Jonge 24,4 fraaie natuurfoto; weinig creatief met thema omgegaan Goed gebruik gemaakt van voorgrond voor dieptewerking. Geen doortekening in wolken zodat ze overgaan in de sneeuw van de berg. Wild water geeft weinig rust.
Sjaak de Kok 28,9 mooi beeld van rustende kamelen en begeleider; compositie is goed echter de helderheid van de foto lijkt afgezwakt of de kleuren gedesatureerd waardoor deze foto een wat fletse indruk maakt Jammer van de tweede kameel! Misschien was een ander standpunt beter geweest. Iets meer ruimte links nemen!
Stef Schliekelmann 26,5 Woestijnlandschap met zinderende kleuren en drukke vormen; prachtige landschapsfoto, maar straalt deze ook rust uit?; dit is een echte vakantiefoto Dit fraaie landschap zou beter tot zijn recht komen in een panoramafoto van alleen de achtergrondpartij. Voorgrond maakt de foto rommelig.
Naam Aantal punten Toelichting Jury 1 Toelichting Jury 2
Ad Tange 26,9 goed geslaagde registratie; van het ene stel heeft de man lijkt het duidelijk rust nodig, de vrouw geniet van de zon; het andere stel slaat de fotograaf gade Aantrekkelijk plaatje. Liever croppen onder en boven! Dat geeft een aangenamer beeld. Frisse plaat.
Addy Dourleijn 23,9 oorlogsbegraafplaats doet meer de gedachten uitgaan naar de verschrikkingen van de oorlog dan dat het doet denken aan rust; weinig creatief om thema rust in beeld te brengen Geen spannende foto.  Geen hoofdonderwerp! Keuzes maken! Bv. Groothoek proberen van dichtbij. Laag standpunt bv.
Annemarie de Haan 22,1 had een fraaie tegenlichtopname moeten worden; echter de zon verworden tot een felle, uitgebeten witte plek; een lager standpunt had voor de meerpalen een dynamischer beeld opgeleverd wanneer ze boven de horizon uit zouden komen Te weinig doortekening in zonlicht en reflectie, water onrustig, palen te centraal
Bram Schuit 23,4 stilliggende bootjes beelden niet rust uit Wat is het onderwerp? Bootjes of het gras?
Jan Kastelein (G) 27,9 mooie compositie echter onderwerp wat klein in beeld gebracht; de lijnen in de foto leiden wel naar de rustende man; wat inzoomen had geen afbreuk gedaan aan het gehele beeld Lijnenperspectief leidt mooi naar het bankje!
Jan Kastelein (W) 24,3 de auto heeft zijn beste tijd gehad lijkt het. Nu met pensioen, of staat hij gwoon te verkommeren tussen allerlei rommel?; mooi in ZW in beeld gebracht; beetje overbelicht rechts, jammer Rust roest. Erg contrastrijk. Rechts iets croppen. Onrustig beeld.
Janneke de Smit 27,4 vissen betekent rust voor de visser; legt de jongen net in, haalt hij net op?; wellicht had een vierkante uitsnede de foto beter gemaakt, dan had de schaduw die de lichte lijnen onderbreekt aan de rechterkant er niet geweest; zeelandbrug trekt wel een mooie lijn op de goede hoogte in beeld Mannetje zit in het midden, had beter meer naar rechts kunnen zitten. Leuke lijnvoering in de foto. Mooi zonlicht op de brug.
Ko Duerink 26,5 thema goed uitgebeeld, maar wat gekunsteld; vignettering wat te nadrukkelijk aanwezig, vooral linksonder; qua compositie had de man iets meer ruimte in het beeld kunnen krijgen, dan had de vignettering minder storend geweest Jammer van de vignettering! Erg korrelig. Plaat heeft wel potentie. Jammer van de uitwerking.
Marianne Rijsdijk 31,3 leuk bedacht, deze rustende konijnenpop; belichting en contrast zijn goed Leuke scene. Compositie prima, misschien een ietsje croppen aan bovenkant. Leuke foto!! Jammer, wit is wat uitgebeten.
Nicolien Wassenaar 24,8 mooie bloem, contrasteert mooi met de achtergrond; schertediepte had groter moeten zijn zodat de randen van de bloem beter uit zouden komen Doet niet aan rust denken. Fraaie kleuren. Bloem te groot in beeld. Details op de achtergrond zijn storend.
Rie de Fouw 24,6 mooi beeld van de ondergaande zon; compositie en techniek goed, echter wel een beetje cliché beeld Rood is veel te dominant aanwezig. In het midden van de foto gebeurt helemaal niets. Zon niet in het midden zetten.
Sjaak Beukers 26,3 mooi weergegeven haven; steen op voorgrond te groot waardoor de onscherpte storend wordt; andere beeldverhouding  zou rustiger beeld opleveren (16:9, meer panoramisch) Rust is wel aanwezig. Croppen maakt de foto sterker en evenwichtiger.(links en onder)
Willem Blaasse 24,6 snapshot van even rustpauze tijdens wandeling; te geposeerd; de vrouw had niet om moeten kijken; de struik links geeft wel diepte aan de foto, echter teveel in beeld Rechts en aan de onderzijde croppen verbetert de foto enorm. Onderwerp komt dan beter tot zijn recht. Het meer loopt leeg!!!(horizon rechttrekken)
Naam Aantal punten Toelichting Jury 1 Toelichting Jury 2
Annemarie Priemis 26,3 cliché; weinig cratief; graven op de achtergrond maken het geheel rommelig Croppen van foto, kan de foto wellicht spannender maken dan het totaalbeeld. Foto van alleen foto’s + tekstdelen geeft toch een beeld van zerken en laat wat meer aan de verbeelding over.
Coert Vriens 23,9 aardige landschapsfoto Foto mist blikvanger. Je wordt nergens naartoe geleid in de foto.
Corry Hengeveld 29,5 aardig lijnenspel; had meer ingezoomd kunnen worden om onderwerp beter tot zijn recht te laten komen, of ander beeldformaat (bijv. 16:9) om aan de onderkant de lijnen van de steiger en het water te eliminieren; iets meer constrast had de foto levendiger gemaakt Rust door horizontale lijnen. Advies: foto afsnijden op rand vlonder. Trek de horizontale lijnen even recht. De achtergrond vormt een mooi contrast met het meisje. Een lekker frisse foto.
Ruud vd Leijé 31,3 thema rust goed in beeld gebracht; heel mooie compositie en goede techniek Horizontale lijnen en personages geven een gevoel van rust.
Anneke vd Dries 29,5 mediterende jongen heel goed in beeld gebracht; mooie compositie en kleurcontrast met blauwe lucht Foto mogelijk in een andere omgeving genomen. Rode randgloed storend. Komt onecht over.
Naam Aantal punten Toelichting Jury 1 Toelichting Jury 2
Jorren Doornbos 23,6 Het standpunt van waar uit de foto is genomen is leuk. De foto ademt een ontspannen sfeer. Hij is wel scheef.  Onrustig beeld. Weinig aandacht voor compositie.
Aïsha Warmenhoven 30,1 Het thema rust komt hier goed over en er zit een mooi perspectief in de foto. Zorgen dat de horizon recht staat zou de foto verbeteren. Het beeld geeft rust weer, de combinatie van het weidelandschap in blauw, oranje/geel en groen, de horizon gehuld in nevel, het zachte licht van de laagstaande zon. Dieptewerking door een rij paaltjes (van een hek) diagonaal in de foto. Het gelijkmatige ritme van de paaltjes versterkt de rust die er van de zachte kleurtonen uitgaat. Sterke punten: Beeldrijm tussen de driehoeken hek-zon en hek-paaltje rechtsvoor!  
Amy Bauer 25,5 Door de rotsstructuur en de beweging in het water komt het thema rust niet echt tot zijn recht. Iets op de voorgrond zou de foto meer diepte geven. Wel een fijne, frisse foto. Massieve rotswand oprijzend uit golvend water. Verbeterpunt: Grillige hoeken en hard licht verdrijven de rust, evenals het door de krappe doorgang varende schip. Sterk: Dit beeldmateriaal bevat meerdere interessante uitsneden. 
Lars van den Broeke 21,5 De kleur van de zonsondergang is mooi. De voorgrond is erg donker en maakt een te groot deel van de foto uit. Thema rust wat clichématig weergegeven. Er is teveel voorgrond en deze is bovendien te donker en bijna geheel zwart dichtgelopen. Met een andere, meer panoramische, uitsnede zou een deel van de voorgrond kunnen worden weggelaten, wat een rustiger beeld zou opleveren.
Chanty Lyceum 28,5 Een mooie landschapsfoto die zeker wel het idee van rust weer geeft. Door iets meer naar achter te stappen en de weerspiegeling van de bomen ook in zijn geheel te fotograferen komt er nog wat  meer nadruk op de belijning in de foto. Aardige landschapsfoto met mooie weerspiegeling. De panoramische beeldverhouding en de diagonaal lopende bomenrij brengen ook diepte in de foto en geven deze foto een rustig beeld.
Chrissy de Waal 33,6 Mooie foto die het thema rust goed weergeeft. Mooie kleuren. Waterlandschap met horizontale banen in blauw en oranjerood. Dieptewerking door subtiele, iets convergerende lijnen ter hoogte van de horizon. De donkere contouren van een toren en een scheepje aan de linker lijn, zorgen voor evenwicht met de oplichtende brugpeilers rechts. Een sterke foto qua compositie en kleur.
Iris van Dalen 27,5 Leuk gekaderde foto. In de voorgrond is nog wel structuur herkenbaar, maar wat meer licht in de voorgrond zou de foto goed doen. Door de strepen in de lucht (die het beeld overigens wel leuk maken) komt het thema rust minder goed tot zijn recht. Het thema rust wordt wat teniet gedaan door teveel contrast en het wat onrustige beeld van de vliegtuigstrepen in de lucht. Iets meer licht in de voorgrond en bomen had de foto beter gemaakt. Een deel van de voorgrond had ook kunnen worden verwijderd dmv een andere beeldverhouding, bijv. 16:9
Naomi Dekker 31,9 Leuke weergave van het thema rust; er is goed over nagedacht. Ook de compositie is goed. Het thema rust is mooi weergegeven. Een beeldverhouding van 1:1 (vierkant) zou de foto sterker maken. Aan de rechterkant iets meer afsnijden en aan de linkerkant de donkere streep boven de lamp afsnijden, zou een rustiger beeld opleveren. 
Joanita Doedel 30,1 Mooie foto met mooie belichting. De grijstinten doen het goed voor het thema ‘rust’. Met een rechte horizon zou het beeld mooier en rustiger zijn. Rivierlandschap bij warm licht tijdens zonsondergang. Zachte tinten en prachtige weerschijn van het licht in het water. Mooie compositie. Jammer dat de horizon niet geheel recht staat.
Demi Goeree 23,3 Het is een frisse foto met mooie zichtlijnen. Maar de foto ademt niet echt rust. De foto lijkt flink gecropt te zijn (blokjes-effect).  Jachthaven met een uitvarend bootje straalt geen rust uit. Komt over als vakantiekiekje. Het lijkt dat dit beeld een te sterke uitvergroting is, of is niet het juiste bestand geplaatst?
Demy Groenendijk 23,3 Wel leuk dat de foto is gemaakt vanuit een laag standpunt. Maar jammer dat de bloem onscherp is, zeker gezien het gegeven dat het juist het deel van de foto is waar je naar kijkt. Pluizebol van een paardenbloem met tegenlicht. Volledig onscherp. Sterk punt: Eenvoud in compositie en mooi tegenlicht.
Denise van de Guchte 27,0 De foto geeft het thema rust zeker weer, daar is over nagedacht. Het beeld is eenvoudig, de techniek goed. De centrale positie en schuine kijkrichting verzwakken de rust die deze foto wel zichtbaar nastreeft. Eenvoud van vorm en kleur is mooi, ook wel eenbeetje saai.
Joël Otte 27,0 De setting (water, bomen) suggereert rust. Toch maakt de manier van in beeld brengen dat de indruk van de foto niet rustig is. Een paar passen achteruiit zou het beeld waarschijnlijk goed gedaan hebben.  Mooie weerspiegeling van de begroeide oever in bijna rimpelloos water. Door het inzoomen (vergeleken met foto O5) wordt er context uit de foto gehaald en wordt deze foto wat saai. De foto is visueel onrustig door te veel vormen.  
Nina de Koeijer 30,8 Mooie compositie met prachtige lucht.  De “slapende” bloemen brengen wat symboliek in deze foto. De overlichting door de zon maakt het beeld echter weer wat onrustig. Verder een mooie dialoog van de witte wolken met de witte bloemen in de berm. Speelse silhouetten van de grassen. 
Reyndert van der Laan 25,0 Een apart beeld. De onscherpte maakt het beeld (en het kijken) onrustig.  Stadslandschap met kanaal en brug, ingeleid door gebogen lijnen op de voorgrond. Is de onscherpte (beperkte scherptediepte) van de foto bewust of onbewust gecreëerd? Origineel standpunt.
Leon de Ligt 25,0 Een foto van een kerkhof en het thema ‘rust’ lijkt een logische combinatie. Toch geeft deze foto geen rustig beeld. Een ander standpunt zou de compositie ten goede komen. Het licht in de foto is heel mooi. Thema clichématig in beeld gebracht, weinig origineel. Het hoofdonderwerp van deze foto is de grafsteen in het midden met de nadrukkelijk aanwezige tekst, die voor nabestaanden of bekenden van emotionele betekenis is, echter voor anderen niet. 
Lucas de Feijter 26,0 Een foto met een goede compositie. De (kleuren van) de lucht zijn mooi,  maar maken ook dat het thema ‘rust’ wat minder tot zijn recht komt. Wat voor de hand liggend gebruik gemaakt van de zonsondergang. Als zodanig mooi weergegeven echter er ontstaat visuele onrust door lucht vol kleurcontrasten en druk gebladerte. De voorgrond op deze foto is te onderbelicht. 
Mark Schouten 23,6 Een andere benadering van het thema ‘rust’. Wel creatief. Leuk zoals de lucht als het wate als een soort stralenkrans uit de auto lijkt te komen. De scherpte in de foto ligt niet op de juiste plaats en door een stapje naar links te gaan zou de compositie evenwichtiger kunnen worden.  Close-up van geparkeerde old-timers, vanuit goed gekozen laag standpunt. Thema rust echter niet herkenbaar. Deze foto lijkt sterk uitvergroot. De compositie had beter geweest wanneer de eerste VW niet in het midden had gestaan, maar meer naar rechts. 
OlaLawniczak 23,6 Bij uitzicht over water denk je al snel aan rust. Toch maakt de foto als geheel geen rustige indruk. We vroegen ons af hoe deze foto zou zijn als hij in landschapsformaat zou zijn en met de juiste belichting. Het verticaal kader en afgebeelde objecten in een dynamische compositie mist het thema ‘rust’ enigszins. Sterke punten: Originele vlakverdeling, mooi licht op het water. Echter het gebouw aan de overkant en eromheen is door het zonlicht overstraald waardoor de foto wat flets overkomt.
Pien Provoost 26,3 Wel een mooi beeld en een goede compositie. De rommelige strepen in de lucht doen wel afbreuk aan het idee van rust .En een rechte horizon zou ook fijn zijn.  Mooie lijnen in deze foto. Thema goed weergegeven. Door een meer panoramische beeldverhouding had een deel van de onderbelichte voorgrond kunnen vervallen en de rij palen in de linker onderhoek kunnen beginnen, waardoor een dynamischer opname zou zijn ontstaan.
Jaidy Rijk 27,6 Een frisse foto met fijne kleuren en scherpte. Door een paar stapjes naar achter te gaan zouden de boten ook boven water geheel zichtbaar zijn, wat de compositie ten goede zou komen. Het spiegelgladde water suggereert wel rust, maar doordat er zo veel te zien is op de foto komt het thema ‘rust’ niet goed uit de verf.  Afgemeerde plezierjachten rond bijna rimpelloos water met mooie weerspiegeling. De grote hoeveelheid vormen doen het thema ‘rust’ echter geen goed. Wel origineel kikkerperspectief en mooie dieptewerking. 
Robin Vermeulen 26,3 Een creatieve weergave van het thema, met een goede compositie. De onscherpte van de kop van het schaap is wel storend. Heel jammer, want overigens een leuke foto.  Omgevingsportret van een liggend schaap. De foto is nagenoeg overal onscherp en de kleuren zijn wat flets. Storend zijn de overbelichte randen aan weerszijden van de deur. De opname van dichterbij maken, of inzoomen, en wat meer aandacht voor de techniek had de compositie beter gemaakt.
Sharona Goedhart 28,3 Een mooie zonsondergang in een goede compositie in beeld gebracht. Maar toch niet een echt rustig beeld. Dat zou beter worden door minder van de donkere wolk in zicht te hebben. En de horizon recht zetten. Waterlandschap in de schemering, met dreigende wolken en weerspiegeling, donkere steigers. De donkere delen van de foto hadden iets helderder weergegeven mogen worden. Mooi zijn de centrale horizon en kleurstelling.
Alysha Steketee 26,1 Een vurige foto met een mooie kleur van het water. De waarschijnlijk lange sluitertijd maakt het beeld van het water rustiger, maar geeft ook onscherpte van de (vele) vogels en daardoor een minder rustig beeld. Ook de felle, vurige zonsondergang is wel mooi, maar past niet zo goed bij het thema ‘rust’. Oeverlandschap met zinderend geel/oranje licht van een zon juist onder de kim. Mooie opbouw van het beeld, op het juiste moment geschoten. De foto heeft echter een zweem van onscherpte. Bewegingsonscherpte, statief gebruikt?  Ook het donkere deel van de wal op de voorgrond had wat minder zwart mogen zijn.
Sylvie van Dijke 21,1 Bij deze foto is wel nagedacht over het thema. Het onderwerp past wel bij het thema, maar het beeld  zelf is zeker niet rustig. Wel een leuk standpunt van waar uit de foto werd gemaakt.  Wie denkt bij het zien van borden piccolientjes aan rust? Er is voor de jury ook geen link met het beeld op de TV. De foto is onscherp.
Teun Schulte 23,5 Er is nagedacht over het thema. Het is een leuk strandbeeld, maar zandstructuur, golven en wolkenlucht samen maken het beeld niet echt rustig. Een betere belichting zou de foto veel fijner maken. Strand met wandelaars langs de waterlijn. De foto is wat onderbelicht en is, op de nabije voorgrond na, in zijn geheel onscherp. Hierdoor heerst er geen rust in het beeld en maakt de foto een fletse indruk.
Tom Dijksterhuis 30,4 Een heel  mooie foto. Door de prettige beeldlijnen, de evenwichtige compositie en de frisheid straalt deze foto zeker rust uit.   Landschap van water en beboste oever. Goede, dynamische compositie door het laten beginnen van de lijnen van de bomenrij in de hoeken, zowel boven als onder in het beeld (in de weerspiegeling). 
Anne van de Visse 24,6 De bloemen op de voorgrond vangen mooi het zonlicht en geven diepte aan de foto. De zon is jammer genoeg uitgebeten zoals dat heet. Even wachten tot de zon wat verder is onder gegaan zou dat probleem minder groot maken en de kleuren mooier maken. Landschap met sterk overbelichte zon en weerspiegeling hiervan. Door het tijdstip waarop deze foto is genomen is dit bij een tegenlichtopname onvermijdelijk zonder gebruik van filters. De foto had ook in zijn geheel, dus niet alleen de voorgrond, scherp moeten zijn door gebruik van klein diafragma (groot getal) hetgeen bij deze opname met dit licht had gekund. 
Misthy Andrea Vreugdenhil 28,8 Een mooie landschapsfoto met een goede compositie. De wolkenlucht is prachtig. Een klein stukje af van de onderkant zal het beeld nog mooier maken. Silhouet van een sky-line met grillige wolken en mooie weerspiegeling in het water. Mooie  symmetrie in deze opname.
Rebecca Zuidweg 32,1 Een prachtige foto, die het thema ‘rust’ op een heel mooie manier weer geeft. De kleuren, de diagonale lijn in de compositie, de voorgrond zijn allemaal mooi. Compliment! Mooie compositie en goede belichting in dit waterlandschap in magenta en paarsblauw.  De strook bazaltblokken in de voorgrond zijn goed doortekend en toch is er voldoende contrast tussen voorgrond en waterpartij. Thema “rust” goed weergegeven.

 

Club gemiddeldes

1 Fotoclub Valkenisse 29,2
2 Fotogroep 1919 28,1
3 Fotogroep Goes 28
4 Fotoclub Op Tholen 27,6
5 Fotoclub Difo-Goes 26,9
6 Fotoclub de Draadontspanner 25,8
7 Fotoclub Noord Beveland 25,7